Peaminister Jüri Ratas: järgmised 18 kuud on Euroopa Liidus määrava tähtsusega

• 16.01.2018 12:56

Jüri Ratas ja Antonio Tajani
Peaminister Jüri Ratas ja Euroopa Parlamendi president Antonio Tajani (foto: Euroopa Liit)

Peaminister Jüri Ratas ütles täna Strasbourgis Euroopa Parlamendis Eesti esimest Euroopa Liidu Nõukogu eesistumist kokku võttes, et järgmised 18 kuud on Euroopa Liidus määrava tähtsusega. Praegu on peaministri hinnangul olulisim digimajandus.

„Meil tuleb Euroopale luua üheskoos uued võimalused ühtse digitaalse ja energiaturu loomise näol ning viia lõpule töö ettepanekutega, kus Eesti esialgsed kokkulepped sõlmis. Samuti tuleb paika panna järgmise mitmeaastase eelarve prioriteedid, mis arvestavad nii seniste poliitikatega nagu teadus ja põllumajandus, aga ka vastata kodanike peamistele muredele nagu ränne ja Euroopa kaitse,“ sõnas Ratas ning lisas, et eelarve peamine eesmärk peab olema Euroopa majanduse konkurentsivõime suurendamine, ühenduste parandamine ning digitaalse ühtse turu süvendamine ja tugevdamine.

Eesti eesistumine jättis Ratase hinnangul Euroopasse kahtlemata digitaalse jalajälje. Peaministri sõnul on praegu kõige olulisem digimajanduse kasvu tagamiseks edasi liikuda isikustamata andmete vaba liikumisega, millele tugineb pilveandmetöötluse, suurandmete analüüsi, tehisintellekti ja asjade interneti areng.

Ratas nimetas eesistumise edulugudena ka kokkuleppeid kaitsekoostöös, andmete vabas liikumises, rändekriisi lahendustes, sotsiaalkaitses ning Pariisi kliimaleppe täitmises.

Loe peaminister Ratase eesistumise kokkuvõtet Euroopa Parlamendis täismahus.

Ratas kohtus Strasbourgis ka Euroopa Parlamendi president Antonio Tajaniga, kellega arutas parlamendi edasisi samme digiteemade arutamisel ning rändeküsimustes pikaajaliste lahenduste leidmisel.