Kosmoseministrid soovivad jätkuvat panustamist Copernicuse programmi

• 07.11.2017 18:37

Kosmose valdkonna ministrite mitteametlik kohtumine Tallinnas
Tallinnas kohtunud Euroopa Liidu ja Euroopa Kosmoseagentuuri ministrid nentisid, et Copernicuse programmile stabiilse tuleviku tagamine on vajalik ka pärast 2020. aastat (foto: Raigo Pajula / EU2017EE)

Täna, 7. novembril Tallinnas kohtunud Euroopa Liidu ja Euroopa Kosmoseagentuuri ministrid nentisid, et Copernicuse programmile stabiilse tuleviku tagamine on vajalik ka pärast 2020. aastat. Veelgi enam, Copernicuse satelliitandmetest on saamas Euroopa digimajanduse mootor ning seda potentsiaali tuleb edasi arendada.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo selgitas, et ühiskonna ja majanduse järjest suurem digitaliseerimine on muutnud Maa kaugseire andmete kasutamise jõukohaseks üha suuremale kasutajate ringile nii era- kui ka avalikust sektorist. Seetõttu on oluline tagada pidev ja kõrgetasemeline juurdepääs kosmoseandmetele ka tulevikus ning lisaks teha jõupingutusi, et muutunud olukorras kasutada uusi võimalusi Copernicuse andmete rakendamiseks.

„Kosmos tuleb Maa peale tuua,“ ütles minister Palo, „kosmosetehnoloogiate ja -andmete aktiivsem ja targem kasutamine võimaldab lisaks parematele ja kvaliteetsematele avalikele teenustele luua uusi töökohti ja idufirmasid ning investeerida uutesse toodetesse ja teenustesse. Kogu maailmas teeb erasektor kosmoses võidukäiku ning Euroopa ei saa ega tohi selles jääda pealtvaatajaks.“

Kohtumisel osalenud liikmesriigid märkisid, et programmi eduka tuleviku huvides on oluline kõigi osapoolte vahelise dialoogi jätkumine eesmärgiga leida üha suuremaid sünergiaid, muuhulgas era- ja avaliku sektori sarnaste algatuste vahel.

Copernicuse programm on Euroopa Liidu üks kahest suurimast kosmoseprogrammist, mis kogub maismaalt, merelt ja atmosfäärist väärtuslikke andmeid, mida kasutatakse nii poliitika planeerimisel ja elluviimisel kui üha aktiivsemalt ka ettevõtluses. Euroopa Liit investeerib aastail 2008–2020 programmi 4,3 miljardit eurot.

Järgmine kosmose valdkonna ministrite ametlik kohtumine toimub 1. detsembril Brüsselis, kus arutatakse lisaks Copernicusele ka teiste Euroopa Liidu kosmoseprogrammide tulevikku.

Kadri Tonka

Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium / Pressiesindaja (COMPET)

+372 56643972 +372 6256493 kadri.tonka@mkm.ee