Euroopa Liidu ja Lääne-Balkani koostöö tugevdab stabiilsust

• 11.10.2017 16:46

Stenbocki maja
Visegrádi grupi ja Lääne-Balkani riikide välisministrite kohtumisel arutati Lääne-Balkani julgeolekuolukorda ja Euroopa Liidu laienemispoliitikat (foto: Aron Urb / EU2017EE)

Välisministeeriumi Euroopa osakonna peadirektor asekantsleri ülesannetes Aino Lepik von Wirén osales Euroopa Liidu Nõukogu eesistujana täna Ungaris Budapestis toimunud Visegrádi grupi ja Lääne-Balkani riikide välisministrite kohtumisel.

Päevakorras oli Lääne-Balkani julgeolekuolukord ja Euroopa Liidu laienemispoliitika. „Eesti usub jätkuvalt, et Euroopa Liidu laienemine on investeering kogu Euroopa rahusse, stabiilsusse ja julgeolekusse,“ lausus Lepik von Wirén. Samal ajal rõhutas Eesti oma sõnavõtus, et Euroopa Liit peab olema väga tähelepanelik kolmandate riikide mõjutustegevuse osas, muuhulgas meie lähinaabruses.

Aino Lepik Von Wiréni sõnul on ta veendunud, et Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise ajal tehakse ühinemisläbirääkimistel Montenegro ja Serbiaga edusamme. „Eesti toetab nii kandidaatriike kui ka võimalikke kandidaate nende teel Euroopasse,“ ütles Lepik von Wirén.

Visegrádi grupi ehk Visegrádi neliku moodustavad Poola, Ungari, Tšehhi ja Slovakkia. Lääne-Balkani riikide hulka kuuluvad Albaania, Bosnia ja Hertsegoviina, Kosovo, Makedoonia, Montenegro ja Serbia.