Eesti Ajaloomuuseumile antakse üle Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise meened

• 18.01.2018 13:22

Eesistumise sall ja lips
Eesistumise salli ja lipsu autorid on Hanna Korsar ja Karl Korsar (foto: Aron Urb / EU2017EE)

Neljapäeval, 18. jaanuaril annab Riigikantselei Eesti Ajaloomuuseumile üle Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise meened.

„Riigikantseleil on hea meel anda Eesti Ajaloomuuseumile üle valik esemetest, atribuutikast ning sümboolsetest ruumikujunduselementidest, mis tähistasid Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise sündmuste toimumiskohtasid nii Tallinnas kui ka Brüsselis. Samuti leiavad ajaloomuuseumis endale uue kodu meened ja kingitused, mille kaudu me külalistele Eestit tutvustasime,“ rääkis Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise korraldusmeeskonna juht Piret Lilleväli.

„Ajaloomuuseumile anname hoiule ka Kultuurikatlas toimunud kõrgetasemeliste ürituste ühisfotode taustaseinal olnud eesistumise logo ning ka ühe erilahendusega kõnepuldi,“ lisas Lilleväli.

Rõõmustab ka Eesti Ajaloomuuseumi direktor Sirje Karis: „Eesti Ajaloomuuseumi ülesanne on olla oma rahva ja riigi mälu. Eesti tööd Euroopa Liidu Nõukogu juhtimisel on kõrgelt tunnustatud ning tegemist on ajaloolise sündmusega. Eesistumisega seotud meened jäävad alatiseks säilitamiseks muuseumi kogudes, et aidata Eesti riigil ja rahval ka tulevikus paremini tunda ja väärtustada oma identiteeti“.

Üleantud esemed registreeritakse kolme kuu jooksul ning võetakse museaalidena arvele. Ajaloomuuseumil on plaanis eesistumise esemeid kasutada Eesti lähiajalugu käsitleval ajutisel näitusel ning haridusprogrammides.

Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise meenete ja kingituste kontseptsioon tugines eesistumise identiteedile ning kandis läbivalt kolme teemat: Eesti kui digiriik, Eesti disain ja eesti toit. Lisaks arvestati meenete ja kingituste valikul praktiliste ja protokolliliste piirangutega nagu näiteks, et kingitus peab mahtuma käsipagasisse, ei tohi sisaldada vedelikke ning oleks praktiline. Riigikantselei tellimusel toodeti eesistumise jaoks keskselt kokku üle 100 erineva kujunduse ja lahendusega identiteedikandja. Esemete kogused ulatusid poole miljoni ühikuni.

Eesistumise meenete galerii

Pildialbum meenete üleandmisest.